Igiena zilnică corespunzătoare a ochilor este esențială, atât la pacienții sub tratament cât și la persoanele sănătoase, o curățare adecvată fiind esențială pentru menținerea sănătății oculare.
Suprafața oculară și pleoapele prezintă un risc ridicat de contaminare și proliferare bacteriană și a altor microorganisme. Această vulnerabilitate derivă din mai mulți factori, în principal din natura apoasă a micromediului din zona pleoapelor și a suprafeței oculare.
Mai mult, secrețiile prea grase sau vâscoase pot uneori obstrua parțial sau total glandele Meibomiene care sunt esențiale pentru un echilibru corect al filmului lacrimal, care acoperă, hrănește și protejează suprafața oculară.
Micile scuame și substanțe cheratinizate, produse în urma regenerării celulare, se pot acumula pe gene sau pe marginile pleoapelor.
Spălarea cu apă și săpun nu este de ajuns pentru curățarea adecvată a marginilor palpebrale. Mai mult, utilizarea de dischete de bumbac umede sau destinate altor scopuri poate duce, în final, la disconfort și iritații produse de contactul cu filamentele de bumbac sau cu o dischetă abrazivă și iritantă; pe de altă parte, o suprafață prea netedă poate să nu asigure o curățare corespunzătoare.
Se recomandă în schimb utilizarea de șervețele sterile, fără parabeni și parfumuri, proiectate specific pentru igiena oculară zilnică. Șervețelele sterile, răcite în frigider, pot fi utile pentru a calma disconfortul cauzat de utilizarea îndelungată a telefoanelor, calculatoarelor și tabletelor.
La copiii mici și, mai ales, la sugari, igiena oculară corectă este esențială întrucât sistemele lor naturale de autoapărare nu sunt încă pe deplin dezvoltate, recomandându-se îndepărtarea secrețiilor conjunctivale mucoase, care sunt prezente frecvent dimineața pe pleoape și gene, cauzând iritarea pielii delicate a bebelușilor.
În fine, în cazul pacienților cu infecții și inflamații oculare (precum conjunctivite, șalazioane, orjelete și blefarite), igiena oculară este absolut crucială, în asociere cu terapia medicamentoasă adecvată. La pacienții operați, atât înainte cât și după operație, curățarea detaliată a zonei perioculare este esențială pentru prevenirea infecțiilor și pentru promovarea vindecării. În aceste cazuri, sterilitatea și unica folosință sunt cerințe necesare pentru a asigura asepsia și siguranța.