Cheratita cu Acanthamoeba: o boală rară (boală orfană), un parazit care afectează corneea și care poate duce la forme severe, debilitante.
Afecțiunea este cauzată de protozoarul Acanthamoeba, întâlnit frecvent la purtătorii de lentile de contact cu igienă deficitară și care le utilizează necorespunzător; în alte cazuri poate fi cauzată de traumatisme oculare survenite în mediul rural.
Durere, roșeață și iritație oculară, vedere încețoșată, hipersensibilitate la lumină, lăcrimare excesivă.
În prezent nu există niciun medicament înregistrat pentru tratamentul cheratitei cu Acanthamoeba în nicio țară. În ultimii ani administrarea unei combinații (off label) de agenți anti-amoebici precum biguanidele și diamidina a ameliorat rezultatele.
Cheratita cu Acanthamoeba: o boală rară (boală orfană), cauzată de un parazit care afectează corneea: un protozoar din familia Acanthamoeba, prezent în sol, aer și apă.
Majoritatea cazurilor (85%) apar la purtătorii de lentile de contact, din cauza utilizării incorecte a lentilelor: curățare și păstrare necorespunzătoare, purtarea peste noapte și timp îndelungat etc. Totuși, infecția poate surveni și în urma unor traumatisme oculare, în special în zonele rurale.
Este o formă de cheratită cu o prevalență destul de rară (7 cazuri la 1.000.000 în Europa) dar care poate avea efecte devastatoare asupra pacienților, întrucât cauzează durere intensă și, în lipsa tratamentului adecvat, poate duce la o deteriorare severă a vederii (chiar orbire) și perforație corneană.
Cele mai frecvente simptome sunt: durere, roșeață și iritație oculară, vedere încețoșată, hipersensibilitate la lumină, lăcrimare excesivă. Acestea sunt similare manifestărilor din alte infecții oculare și pot persista mai multe săptămâni.
Istoria naturală a acestei afecțiuni este legată caracteristicile specifice ale Acanthamoeba, a cărei ciclu de viață cuprinde două faze: una activa și una infecțioasă de ”cisturi adormite”, în timpul căreia organismul reușește să supraviețuiască în condiții de mediu adverse.
Diagnosticul precoce este extrem de important și, cu siguranță, ameliorează rezultatul final al infecției.
Pentru a eradica Acanthamoeba terapia trebuie să se bazeze pe medicamente care să suprime protozoarul în ambele faze ale ciclului său de viață (cea activă și cea cistică) pentru a asigura eliminarea totală a patogenului.
În prezent nu există niciun medicament înregistrat pentru tratamentul cheratitei cu Acanthamoeba în nicio țară. În ultimii ani administrarea unei combinații (off label) de agenți anti-amoebici precum biguanidele și diamidina a ameliorat semnificativ rezultatele. În particular, utilizarea biguanidelor a revoluționat evoluția bolii, în special dacă tratamentul este instituit în fazele precoce, deoarece reducerea durerii se realizează rapid. Totuși, pentru o vindecare complete, terapia se desfășoară pe parcursul mai multor luni; vindecarea completă doar prin tratament medical se obține la majoritatea pacienților (aproximativ 75%) și, în multe cazuri, se impune realizarea unui transplant de cornee.